Dieta wegańska, czyli opierająca się wyłącznie na produktach roślinnych, zyskuje coraz więcej zwolenników. W ostatnich 2 latach możemy obserwować prawdziwy boom produktów przeznaczonych dla wegan i wegetarian na półkach polskich sklepów. W artykule zajmiemy się produktami spożywczymi, których nie może zabraknąć na diecie wegańskiej.

Dieta wegańska a wegetariańska – czym się różnią?

Na początek dokonamy pewnego, ważnego zwłaszcza dla początkujących, rozróżnienia między dietą wegańską a wegetariańską. Faktem jest, że ich wspólnym mianownikiem jest brak mięsa w diecie. Niemniej jednak wegetarianie spożywają produkty odzwierzęce. Są nimi miód, mleczko pszczele, jajka i nabiał. Dieta wegańska jest ich całkowicie pozbawiona i opiera się wyłącznie na roślinach. Nie znaczy to, że weganie jedzą przysłowiową trawę lub jedynie surowe jarzyny. Wegańskie menu jest wbrew pozorom bardzo urozmaicone i smaczne. Produkty roślinne poddaje się różnego rodzaju obróbce. Dzięki czemu otrzymujemy choćby „mleko” roślinne.

Coraz więcej tradycyjnych restauracji wychodzi naprzeciw potrzebom osób na diecie wegańskiej. Także cateringi dietetyczne coraz częściej roślinne menu. Weganie muszą się jednak mieć na baczności, ponieważ wokół diety bezmięsnej cały czas funkcjonuje sporo mitów. I część restauratorów jako danie bezmięsne oferuje… rybę. A danie rybne, jak wspomnieliśmy, nie zadowoli wegetarian ani wegan, ponieważ zawiera mięso zwierzęcia.

Dieta wegańska – czy jest zdrowa?

Bezmięsne jadłospisy są jak najbardziej zdrowe. Badania międzynarodowych organizacji zajmujących się żywieniem ludzi jednoznacznie twierdzą, że dieta wegańska jest zdrowym rozwiązaniem dla człowieka na każdym etapie jego rozwoju. Oczywiście, tak jak każda, powinna być odpowiednio zbilansowana, tak aby dostarczyć wszystkich niezbędnych makro i mikroskładników. Dzisiaj jest to zdecydowanie łatwiejsze zadanie niż jeszcze 10-15 lat temu. Bogactwo produktów w sklepach zapewni właściwe odżywianie na diecie wegańskiej. Poza tym pamiętajmy, że jeszcze za czasów naszych dziadków mięso było spożywane rzadko. Można powiedzieć, że niegdyś ludzie byli częściej wegetarianami niż mięsożercami. Mięso podkreślało status i świadczyło o dostatku, dlatego też ludzie go pragnęli i gdy stało się powszechne, zaczęło codziennie gościć na stołach.

Wiele badań wskazuje na negatywne skutki częstego spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego. Coraz więcej osób, nawet jeśli nie chce stać się całkowitymi weganami, znacznie ogranicza jego spożycie. Zmartwienie stanowi też problem białka i to czy dieta wegańska dostarcza go w dostatecznej ilości. Odpowiedź brzmi: tak. Wiele roślin jest bogatym źródłem białka, należy ich jednak spożywać ich kilka rodzajów w ciągu dnia. O tym, że białka na diecie wegańskiej nie zabraknie może świadczyć sama natura. W końcu największe zwierzęta na ziemi są roślinożerne. W świecie ludzi jednak przykładów zdrowych „osobników” – wegan możemy znaleźć sporo. Z dnia na dzień rośnie grono sportowców i kulturystów spożywających wyłącznie pokarmy roślinne. Co ciekawe, ten rodzaj odżywiania stosuje się też coraz powszechniej wobec zwierząt domowych.

weganizm
fot.pexels.com

Dieta wegańska – których produktów nie możesz pominąć?

Podstawą zdrowej diety wegańskiej są nieprzetworzone produkty roślinne. Są one tanie a dzięki odpowiedniej obróbce, można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania. Oto najważniejsze z nich:
Rośliny strączkowe: fasola, groch, ciecierzyca, soczewica i bób. Dostarczają mnóstwo białka, część z nich ma niski indeks glikemiczny, czyli są idealne dla cukrzyków.

Orzechy

brazylijskie, włoskie, ziemne, laskowe. Wszystkie bogate są w kwasy omega-3. To także źródło cynku, selenu i błonnika. Są też bardzo kaloryczne, więc to doskonały wybór dla sportowców.

Tofu

czyli twarożek z soi. Doskonałe źródło białka. Przyprawiony przyprawami do mięs i usmażony do złudzenia przypomina kurczaka (zwłaszcza wędzony).

Nasiona

dyni, słonecznika, chia. Wspaniałe źródło fosforu, żelaza, cynku, ale też białka. Świetne do sałatek albo jako przekąska.

Kasze

kuskus, gryczana, jaglana czy bulgur. Dostarczają białka, zdrowych węglowodanów, ale też kwasu foliowego i magnezu. Smaczny odpowiednik ryżu. W zależności od rodzaju sprawdzą się w daniach wytrawnych jak i słodkich.

Dodajmy do nich powszechnie znane i goszczące na stołach owoce i warzywa, a otrzymamy w pełni zbilansowaną dietę wegańską. Uzupełnijmy je o produkty do złudzenia przypominające w smaku mięso czy nabiał, a dieta roślinna nigdy się nam nie znudzi.

dieta roślinna
fot.pexels.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here