
Grillowanie stało się jednym z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu przez Polaków. Czy na wyjeździe nad jezioro, czy we własnym ogródku, wraz ze zbliżaniem się do lata, intensywność rozpalania grilla rośnie. W niniejszym wpisie sprawdzamy jaki grill do ogrodu najlepiej wybrać i na co zwrócić uwagę przy jego zakupie.
Grill do ogrodu – jakie są rodzaje
Grill to inaczej mówiąc ruszt umieszczony nad zamkniętym lub otwartym pojemnikiem na paliwo. Nie jest to nieruchomy piec, lecz ruchomy sprzęt ustawiany na 3 lub 4 nogach. Większe modele mają zamontowane na stałe 2 koła znacznie ułatwiających transport grilla. Producenci proponują wiele kształtów tego sprzętu. Najpopularniejsze są grille kuliste, niemniej nie do rzadkości należą te w kształcie prostokątnym lub cylindrycznym. Bardzo ciekawą konstrukcją grilla ogrodowego jest grill wahadłowy, który idealnie sprawdzi się przy ognisku.
Oprócz kształtu grilla ogrodowego, możemy wybrać też kilka rodzajów paliwa. Część modeli jest uniwersalnych i możemy w nich palić różnym paliwem, a niektóre są konstruowane pod tylko jeden rodzaj. A więc w grillu do ogrodu możemy palić węglem drzewnym i brykietem (i są to najpopularniejsze rodzaje paliwa), ale też ogrzewać potrawy za pomocą gazu (w odpowiednich modelach podłączamy butlę z gazem), lub też zdecydować się na grill elektryczny. Ten ostatni grill szczególnie sprawdzi się w bloku i na balkonie, gdzie nie możemy rozpalać klasycznego grilla.
Konkretny model grilla do ogrodu i rodzaj paliwa powinniśmy dopasować do naszych potrzeb. Nieduże, skręcane grille węglowe najlepsze będą do wypraw w plener lub do ośrodka wypoczynkowego (możemy wybrać też grill jednorazowy). Większe – gazowe, ale też węglowe i wahadłowe to idealny wybór na grill do ogrodu. Musimy pamiętać, że dany rodzaj paliwa może wpływać na smak potraw. Węgiel i brykiet podczas spalania wydzielają dym, który dodatkowo wędzi jedzenie.
Grill do ogrodu – obsługa i konserwacja
Jeśli chodzi o obsługę i konserwację grilla grodowego, wszystko zależy od modelu. Im większy, tym częściej będziemy musieli go czyścić. Jeśli to zaniedbamy, konserwacja i mycie grilla do ogrodu będzie po prostu bardziej czasochłonna. Szczególnie ważne jest regularne czyszczenie rusztu. Ten element grilla niezwykle szybko ulega zabrudzeniu. Pozostałości po tłuszczu, czarny osad, przy dalszym podgrzewaniu emituje szkodliwe substancje, które osadzają się na kolejnych przygotowywanych na przydomowym grillu potrawach. Dlatego też, nie należy zaniedbywać czyszczenia rusztu i misy na paliwo. Na szczęście część grilli posiada elementy, które możemy zmywać w zmywarce.
Co do obsługi, najłatwiejsza jest grilli węglowych i na brykiet. Po prostu wsypujemy paliwo, podpalamy podpałkę i czekamy aż żar będzie na tyle duży, żeby mógł łatwo podgrzać mięso czy warzywa. Warto, aby miał pokrywkę, zwłaszcza gdy robimy grilla w deszczu lub wieje silny wiatr. Bez niej po prostu nie zrobimy BBQ w naszym ogrodzie.
Grille gazowe posiadają palniki, którymi regulujemy wielkość płomienia. Niemniej jednak do ich obsługi potrzeba wprawy w bezpiecznym podłączaniu butli z gazem.

Grill ogrodowy – na co zwrócić uwagę przy zakupie
Przy zakupie grilla do ogrodu zwróćmy uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim na to czy grill jest stabilny. Możemy mieć bardzo równy trawnik w ogrodzie, jednak nie chcielibyśmy, aby się przewrócił, gdy na chwilę stracimy równowagę lub gdy nasz pies przebiegnie zbyt blisko. Sprawdźmy, czy ruszt nakłada się łatwo a pokrywa jest szczelna. Dobrze, żeby posiadała termometr, do monitorowania temperatury panującej wewnątrz ogrodowego grilla.
Niezwykle ważne są wspomniane kółka przy grillu do ogrodu. Musimy go należycie przechowywać, nie wolno cały czas trzymać go na zewnątrz, ponieważ sprzęt ulegnie zniszczeniu pod wpływem warunków pogodowych. Powinniśmy go chować do garażu lub skrytki po każdym użyciu i wyczyszczeniu, a dzięki kółkom nie będziemy musieli go dźwigać, zwłaszcza jeśli nasz grill ogrodowy to większy model.